Categories
story

Toestand

Beelden op de Bijenakker

Op verzoek van Henk van Berkel, mede-eigenaar van De Bijenakker, heb ik afgelopen najaar een schilderij gemaakt in het kader van ‘Beelden op de Bijenakker‘. De Bijenakker is een tuin voor bloemen en zaden in Odijk (Utrecht). De beelden zijn semi-permanent aanwezig en het evenement zal als alles goed gaat vaker worden herhaald met steeds een andere insteek. De kast met de schildering wordt gebruikt om buiten openingstijden kleine beelden in te bewaren en zal dus ook permanent daar aanwezig blijven.

Na het verzoek zei ik ‘ik ga geen bloemen schilderen’. Dat heb ik ook niet gedaan. Het ontstane beeld heeft zichzelf gevormd. En het heeft mij ook veel geleerd. Bijvoorbeeld dat het werken in opdracht, hoe klein ook, maar met deadline en zicht op publiek, een perfecte stimulans is om daadwerkelijk een product te genereren. Schilderen is ook theater: je wil met je voorstelling op de bühne.

Mijn werk kan nogal hermetisch zijn, of wordt gezien als abstract. Niet direct geschikt voor een willekeurig passantenpubliek. Bovendien is de Bijenakker als biologische tuin met een mix van plantensoorten, oude schuur en veel niet definieerbare ‘dingen’ zelf al een zodanige veelvoud aan indrukken en vormen dat een conceptueel abstract schilderij er niet eens herkend zou worden. Ik zocht dan ook naar iets wat meer toegankelijk is en een soort contrast zou zijn. Eerste gedachte was om twee deuren knalgeel te schilderen. Zou een mooi visueel signaal zijn. Maar niet mijn stijl.

Uiteindelijk ontstond er een soort collage, gemaakt met wat ik aanvankelijk alleen zag als resten, kleuren die ik had uitgeknipt om ze beter te begrijpen. Maar de kleur heeft ook een vorm en plotseling was daar een beeld.

De Schildering die ik maakte is een collage van acryl en papier op een houten paneel, afgedekt met een laag epoxy. Basiskleuren rood, blauw en geel (who’s afraid of ….). Ik wilde graag een laag epoxy om het weerbestendig te maken en vooral omdat dat zo mooi glanst – een contrast met de omgeving en verdieping van de kleur. Dat het lijkt op drie bloemen is toeval. Of niet, wat je wil. Werktitel was ‘this is not a flower’. Nee, natuurlijk zijn het geen bloemen, het zijn verfvlekken. Duuh.

Later werd het ‘toestand’.

Wil je ook een muurschildering, paneel of deur? Bel me!

Toestand. Beelden op de Bijenakker, september 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.